INTERJÚ – Magyarország egyik legjobb producere: RAWMATIK

Posted: október 20, 2013 in Interjú
Címkék: , , , , , , ,

rawmatik

Újrainduló interjús sorozatunk első darabja egy személyes kedvencem becserkészésével valósult meg. Nem másról van szó, mint az egyik legeredetibb és legjobb magyar producerről/beatmakerről RAWMATIKről. Ha az ő cuccait hallgatja az ember egyik percről a másikra kicsit Amerikában érezheti magát, de nem a tömegtermelős raprészen, hanem a gyönyörűen kimunkált terepen. A KRIMINAL Beats oszlopos tagja már elég régen benne van a körforgásban. Eddig két albuma jelent meg, amik hihetetlenül egyediek voltak. Ami miatt érdemes figyelni rá nagyon az az, hogy időről időre az amerikai underground legjobbjaival készít közös számot. Edo G és az N.B.S. is pakolt a lemezére, de mellettük számtalan kinti előadónak a lemezére írt zenéket is. Szóval tényleg csak szuperlatinuszokban lehet róla beszélni. Szót ejtünk most szakmáról, hobbikról, tervekről, kiemelkedő eseményekről:

HipHopNews Hungary: Először is szeretnélek Téged egy kicsit a kezdetekről faggatni? Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a rappel?

Rawmatik:Nem tegnap történt, még általános iskolás voltam, amikor a haverok befertőztek ezzel a korral, ami azóta is egyre inkább dolgozik bennem! Mentek a rap kazi másolások, később a CD átírások. Pakson, ahol felnőttem, akkoriban a Dózis, Fila Rap Jam nyertes csapata egyenlő volt a hip hoppal, de nemcsak a városban, hanem országosan is ismertek és elismertek voltak, ami példa arra, hogy internet nélkül is utat lehet törni a föld alatt! Büszkék voltunk a banda sikereire és ez csak erősítette bennünk a hip hopizmust! 

H: Mikor készült az első beat? Mi ösztönzött arra, hogy erre add a fejed?

R: Óra-percre nem tudom megmondani pontosan, hogy mikor készült, mint ahogy azt sem hogy nevezhető-e egyáltalán beat-nek amit először annak szántam. Ez kb 10 éve történt és talán nem is véletlen, hogy most perpill nincs a fülemben az az ütem.

Mióta ezt a zenét hallgatom azóta mindig is a zenék, alapzenék vonzottak. Ez az ami először bemozdítja fejed, lábad, mindened, e nélkül nincs jó rap szám. Állandóan elemezgettem, rétegekre bontottam már korábban is az alapzenéket, figyeltem a felépítésüket, hangulatukat, ahogy összepasszolnak a dobok a dallammal, ahogy a beat a MC-vel stb. Sokszor egy egy számnál csak harmadik, negyedik hallgatsásra figyeltem fel hogy: „ Jé ebben szövegel is valaki“ 🙂

 H: Mi az első meghatározó élményed, ami a raphez kötődik? Lemez, track vagy éppen egy koncert?

R: Az első kazi amit szarrá hallgattam az 2Pac All eyes on me című lemeze, épp nem rég hallgattam meg újra a nagy video megosztón: fura érzés volt J

Az első nagy koncert egy RZA fellépés volt 2003 Március 22-én a Petőfi Csarnokban (Utána néztem, tényleg akkor volt:) Egy örök élmény marad, nagyon durva kis túra volt, amit később jópár követett!

 H: Vannak olyan külföldi vagy éppen hazai producerek, akiknek nagyra értékeled a munkásságát vagy figyelemmel követed?

R: Természetesen. Leginkább külföldieket hallgatok, de itthon is többen világszínvonalon dolgoznak! Mostanában Kyo Itachi cuccai szaggatnak szét de Apollo Brown, vagy Audible Doctor sem viccel! Marco Polo, C-Lance vagy Large Professor is állat mostanában, hosszasan lehetne felhozni a neveket, akiket csipázok.

 H: Ha választhatnál 2-2 olyan hazai és külföldi előadót, akikkel számot készítenél kik lennének azok és miért?

 R: NKS, Bankos: Az egész eddigi munkásságom legnagyobb elismerése volt amikor bevettek maguk mellé a Kriminal Beats-be! Számomra ez egy nagyon merész álom megvalósulása, hogy azokkal zenélhetek együtt akiknek a sorain felnőttem és azóta is a topnak tekintem őket itthon. Szeretnék minél hatékonyabban hozzájárulni a Kriminal Kru sikereihez!

O.D.B., 2Pac: Jót tenne a hip hop-nak ha ez a 2 srác még köztünk lenne! Pac-nek már csak az elmített lemez miatt is sokkal tartozom, szívesen kiegyenlíteném a számlát egy beat-el! O.D.B.-vel is tuti, hogy kijönnék, mivel Ő amúgy is csípte a nyers dolgokat!

H: Mit tartasz eddigi karriered csúcs- és mélypontjának?

R: Csúcspont: úgy érzem ettől még nagyon messze vagyok. Én nem is tűzök ki ilyen pontokat, mert miközben azon dolgznék, hogy elérjem, közben tudom, hogy pont attól rettegnék, hogy elérem, mivel onnan már csak lefele vezet az út. Viszont minden egyes elkészült felvétel egy lépcsőfok felfele. Amikor visszahallgatod a stúdióban a kész számot és elégedett vagy vele, az mindig egy csúcspont, de valójában csak egy újabb teljesített lépcsőfok.

Mélypont számomra minden olyan nap, amikor nem marad időm lépcsőzéssel foglalkozni. 

 H: A lemezeid közreműködőit mi alapján választod ki?

R: Azokat hívtam meg akiknek a szövegeim felnőttem, sokszor befolyásolták a  hangulatomat vagy hatással voltak rám korábban. Sokat köszönhetek nekik, beleértve a korábbi munkásságukat, valamint, hogy rábólintottak a közös projektre és részt vettek egy álom megvalósulásában! Mindkét lemezemen ez volt a fő szempont, ami a második korong esetében azzal egészült ki, hogy csupa olyan MC-vel dolgozatm együtt aki az Ütemrawság I.-en nem szerepelt.

 H: Evezzünk egy kicsit más vizekre: Ha éppen nem a stúdióban vagy, akkor mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

R: Igyekszem minél többet a Családommal, Szerelmemmel és a számomra fontos emberekkel lenni, valamint a sportolásra is rendszeresen szánok időt. És alig várom, hogy elkezdődjön az idei NBA szezon! (mint TV előtt ülős sport)

 H:A rapen kívül van másik olyan zenei stílus vagy olyan előadó, akit meghallgatsz?

R: Szinte bármit meghallgatok, amiben találok értéket. Bár ezek többnyire valamilyen módon kötődnek a raphez (vagy csak én kötöm hozzá:). De a lényeg, hogy nyitott vagyok és nem zárkózom el semmi elől, ami valódi zene. Manapság a kommersz zenei világban is egyre több műfaj fúzionál a másikkal, amiből esetenként érdekes mutatványok születnek. Mint producer, aki elsősorban hangmintákkal dolgozik, számos stílussal találkozom, amíg egy-egy mintát kiválasztok pl egy jó kis 70-es évekbeli ropogós, poros jazz vagy soul bakelitlemezről.

H: Szerinted mennyire megy jó vagy éppen rossz irányba a rapzene az USA-ban?

R: Már közhely, de: „Cash Rules Everything Around Me“! Ez az ami az amerikai zeneipar velejébe mára 1000 %-ig beleivódott. Értem ezt persze a felszínen zajló, csillogó villogó dolgokra. Na ez az amit én próbálok amennyire csak lehet kizárni a hallókörömből. Amikor ez nem sikerül akkor viszont általában jót nevetek rajta, de közben el is szomorít. Még szerencse, hogy a föld alatt az undergroundban mindig kék az ég és az igen nagy kínálatban mindenki meg tudja találni a magához leginkább közel álló stílust vagy előadót.

 

H: Kik azok az előadók, akiket nem csípsz és miért?

R: Nem csípem az olyan előadókat, akikben csalódnom kell, akiket pár éve még nagyon nagyra tartottam és a „Realség“ szinonímája volt számomra a nevük, aztán hirtelen behódolnak a nagy lé reményének és kb lehugyozzák azt a templomot amit előtte felépítettek bennem. Onnantól pedig jönnek a dollárjelek a szemekben, amik teljesen takarják a kilátást. Ennek az okozója természetesen az előző pontban emlegetetett „közhely“. (de amúgy szeretek minden előadótJ)

 H: Itthon az utóbbi 2-2,5 évben eléggé felpezsdült a rapélet. Te mit szólsz hozzá?

R:Természetesen örülök neki, hogy mostanában nagyobb nyílvánosságot kap a hip hop. Így könnyebben felszínre kerülnek olyan zenék is, melyek nem az agyonjátszott, tömeggyártásra szánt híg… (csoda) kategóriába tartoznak. Zavar, hogy a hétköznapi ember szótárában a „hip hop zene“ kifejezés alatt egy teljesen más, számomra full torz valami szerepel. (dehát ezek a rétegzene szépségei)

H: Végezetül mik a terveid az elkövetkező időkre? Hosszú és rövidtávra egyarán.

R: Mindenképpen szeretnék bizonyítani és megállni a helyem a Kriminal Beats-ben! Novemberben lesz az Ütemrawság II. lemezbemutatója, ezt szervezzük jelenleg. Lehetőség szerint az összes lemezen szereplő hazai előadó fel fog lépni a bulin! Nem olyan régóta rendelhetők Kriminal Beats-es Rawmatik pólók és pulóverek, ezek is folyamatosan gyártódnak! Egy valami még robbanni fog tőlem az idén, így lesz mit a lejátszókba is tenni, de erről most még nem árulnék el többet…

 Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok a továbbikra!

Köszönöm a megkeresést!

Pacsi a Világnak!

Hozzászólás