Borsod most megmutatja! AcélMűvek – Az Interjú

Posted: április 24, 2013 in Interjú, Uncategorized
Címke: , , , , , , ,

acel

Tavaly ősszel született meg B-A-Z megyében egy eddig egyedülálló kezdeményezés. A dolog lényege, hogy a tagok felrázzák Miskolc és környéke rapéletét, ami az elmúlt években eléggé leült. Miskolcon nagyon, de a környéken is csak Funtasztikus vagy DENIZ strófáit lehetett sokáig hallani. Pedig nagyon sok tehetséges fiatal és öreg róka van ezen  környéken. Tavaly október 15-én megjelent egy válogatás-album, aminek annyira nagy sikere lett, hogy elindult egy eléggé szerteágazó mozgalom, az AcélMűvek.

Ennek apropóján beszélgettünk el három taggal, akiknek a neve már ismerősen is csenghet az oldal olvasóinak. Ők nem mások, mint EMZ!, Dwoja és Juró. Szólóban már mindegyiküktől (ill. Jurótol az UC-ben) hallhattatok számokat és láthattatok klipeket is. Kezdjük egy, az összefogást erősítő videóval ezt a beszélgetést, ami nem olyan rég jelent meg! A klip különlegessége, hogy egy-két képkocka erejéig feltűnik a tagok nagy része.

Először egy kis személyessel kezdenénk srácok. Kinek hogy kezdődött a rappel való kapcsolata?

Juró: Hú nagyjából 12 éve. Egy akkori edzőtársam mutogatott nekem rap-dalokat és greffeket, akkor fogott meg ez az egész hiphop világ. Akkoriban már elkezdtem firkálgatni ilyen kezdetleges szövegfoszlányokat, de kb. 10 évvel ez előttre tehető az első Egyenletek próbálkozás.

EMZ!: Mindig is a hip-hop-ért voltam oda… Talán alsós voltam, mikor először elkezdtem rap-et hesszelni. Bumm a fejbe’ volt, ugyanis Ganxstával kezdtem és sokáig csak őt hallgattam meg hát Sub Bass-t. Ha jól emlékszem akkor a gimis éveim elején kezdtem el ténylegesen underground rap-et hallgatni: Hősök, Siska, stb. Ekkor jött az ihlet, hogy szövegeket írjak, először nem is nagyon reppeltem el őket, hisz ezek a szövegek inkább csak vicces fricskák voltak az osztálytársakról, tanárokról, vagy magamról. Szerintem ez a dolog mára kinőtte magát, ahhoz képest, hogy kb. 8 éve írok szövegeket ennek ellenére az első felvétel 2011-ig váratott magával… unokatesómmal csináltunk közös zenét.

Dwoja: Már kiskoromban, nagyon hamar megfogtak a rapdalok. Főleg ilyen elérhetők, mint Eminem, 50 Cent, Sub Bass Szörny és ilyesmik, akkoriban még ezek mentek nagyon. És persze faltam a Crunch-ot is, hogy legyen Sub Bass cd-m, de úgy érzem, ezzel messze nem vagyok egyedül (nevet). Aztán elkezdtem magamnak szövegeket írogatni, és azokat rappeltem, gyakoroltam. Igazából jó érzés volt, hogy kiírhattam, ami bennem van: haragot, fájdalmat, örömöket, nehézségeket, ami csak feszített. Idővel pedig elkezdték mások is hallgatni, megtalálták a lejátszómban és megtetszett nekik. Illetve összeállt egy vérbeli gimis zenekarunk is, amiben gitár, ének, rap, minden játszott, ebben énekeltem és rappeltem. Büszke vagyok erre a zenekaros időszakra, mert egész nagy sikereket értünk el, sokan megszerették a dalainkat. Érdekes, hogy Carandiru111 név alatt a neten még ma is lehet hallani ezt-azt tőlünk. Miután pedig a zenekaros téma megállt, nekilendültem a szóló cuccaimnak, a Dwoja-daloknak. Készültek „low budget” klipek, az ELÉGia és az Átvészelem, amik a többi dal mellett elég sok emberhez eljutottak és elég sokan megszerették ezeket, úgy érzem. Azóta pedig ahogy csak időm engedi, folyamatosan alkotok, tervezek, dalokat írok és rohamozom a stúdiót. Visszakanyarodva a kérdésedhez, még kb. 13 éves koromban indult ez a rap-pályafutás.

Egy pár szóban meg tudnátok fogalmazni, hogy kik vagy mi inspirált Titeket arra, hogy ténylegesen is elkezdjetek ezzel a műfajjal foglalatoskodni?

Juró:  Mindig az ami körül vesz/vett. A világ, az országunk, a családom, a barátaim, barátnőm…minden inspirál amit nap mint nap látok…minden hatással van rám.

EMZ!: A zenei pályafutásomért sokat köszönhetek egy Bugyi község rap arcainak: Lawszo, Krea, Bandezan (ő mostanság Daynek csinál beateket). Viszont a távolság korlátozott a felvételekben, ezért már több mint egy éve Miskolcon folytatom a zenélést a WolfiMusic Home Studióban és egy nagyon tehetséges ifjú producer (Pásztor Tibor) kevergeti a cuccaimat. A zenéimre nagy hatással volt/van Funktasztikus. Ő tényleg úgy érte el a tiszteletet és a népszerűséget, hogy közben saját magát adta és nem vett fel holmi celeb szerepet. Nagy pacsi Adorjánnak!!!

Dwoja: Mindig a hétköznapok, az általam megélt vagy látott dolgok ihletnek meg. Emellett mindenki inspirál, aki küzd, hajt és harcol az életében. Olyan világban élünk, ahol már nem naponta, hanem napszakonként harcolnunk kell a céljainkért, az álmainkért, s eközben meg kell tanulnunk embernek maradni. A zenei világra, az undergroundtól az elterjedtig minden szférára különösen igaz ez. És azok a rapperek, zenészek, akik küzdelmes utat jártak be, megharcoltak a dalaikért, a soraikért, na, ők inspirálnak igazán. Csak a teljesség igénye nélkül, például 50 Cent, aki a zenét választotta az utcai drogárusítás nyújtotta könnyű pénz helyett és ezért még képes volt egy golyósorozást is túlélni, abból felépülni és a zenei életben betörni, ő például nagy inspiráló erővel hat rám, mert nagy harcos. Egy igazi golyóálló az a pali! Vagy például Eminem, aki úgy rappelt a feketék közt fehérként és fehéren, hogy az egész világ elismerte. Magyar szinten pedig például egy aktuális példa erre Deniz, aki évekig küzdött és alkotott, tudta, hogy van értelme, s nézzétek meg, most hol tart. De rajtuk kívül még ezeregy példát hozhatnék erre, hogy kik inspirálnak, komolyan, csak betelne vele a portálotok (nevet). Viszont a legnagyobb inspirálóim a hallgatóim, akik ugyanúgy küzdenek, akárcsak én, és akik érzik a soraimban a pluszt, ami a hétköznapi harcaikban megerősíti őket. Ők a legnagyobb ösztönzőim, ez nem is kérdéses.

De térjünk a tárgyra srácok! Pár mondatban először az AcélMűvek mozgalom megálmodójától, Jurótól kérdezném, hogy hogyan is indult el ez a történet?

Juró:  Igazából annyi volt, hogy már rég motoszkált a fejemben (meg szerintem másokéban is), hogy gatyába lehetne rázni a miskolci rap-életet, mert a szűk ismeretségi körömben is több szerintem tehetséges illetve veteránnak mondható koma van. Aztán csináltam a neten egy csoportot, ott meghirdettem, hogy van egy ilyen ötletem, és hál’ Istennek támogatták a többiek is…onnan meg már magától ment 🙂

Ti hogyan vesztek részt ebben a csoportmunkában srácok, vagy hol találkoztatok ezzel a lehetőséggel?

EMZ!:  A FaceBook oldalon volt egy Miskolc Hip-Hop nevű csoport és jött az ötlet, hogy csináljunk egy nagy válogatás lemezt, igaz csak virtuálisan. DE ez csak a kezdet volt, hiszen 2013 nyarán EMZ! harcba hívja a borsodi emcee-k legjavát egy ütős album keretein belül. Ez a B13. ACÉLMŰVEK ELŐRE!

Dwoja:  Ez egy rapközösség, amiben rapperek, beatmaker-ek és hallgatók egyaránt tagként vannak jelen. Egy célja van szerintem, az összetartozás, amit a rapzenével valósítunk meg. Miskolcon és a megyében egyedülálló ez az összefogás, eddig még nem igazán volt ilyen. És ahogy tapasztaltuk mi, AM-esek, igény is bőven van erre. Így megmutathatjuk mindenkinek, hogy Miskolcon és bővebben Borsodban is van rapélet, nem is akármilyen! Ehhez pedig maga az AM kiváló felület. Ráadásul az AM révén már olyan barátságok, ismeretségek és közreműködői kapcsolatok alakultak ki szűk egy év alatt, ami éltet minket is és a hallgatóinkat is. Ez pedig elengedhetetlen szerintem ahhoz, hogy jobbnál jobb új helyi rapdalok szülessenek és új helyi rappes arcok is megmutathassák magukat és szerepelhessenek.

Kik tartoznak bele ebbe a csoportba? Nyitott dolog a bekerülés vagy van egy fix közösség?

Juró:  Többnyire ez válogatás dolgokról szól, illetve szólt, valamint az összefogásról. Az első lemezen szerepelt: Wolfi, Sicko, Eggae, Saber, Suba, Hyka, Dwoja, EMZ!, a Wookie’s Soul, Kenedi, a Propeller Rekordz, a Handicap és jómagam. Mindenki beletartozik, aki magáénak érzi az AM lényegét 🙂 De amikor zenéket produkálunk, akkor csak azok kerülnek ki akik valóban a 100%-ot hozzák. Minőséget csináljunk… Lesznek mindig arcok, akik nagyon jó fejek meg egész ügyesek is, de lemaradnak majd a cuccokról, de őket is jó tanácsokkal próbáljuk ellátni és ösztönözni. Tehát fix tagok nincsenek, egyáltalán tagok sincsenek…az AM minden miskolci hip-hop formáé 🙂

EMZ!: Szerintem azok tartoznak bele akikben ég a tűz, hogy ők is büszkék arra, hogy itt élnek a megyében és próbálnak tenni a hip-hop-ért.

Dwoja: Mindenki, aki borsodi és jó rapzenéket készít vagy hallgat. Illetve minden helyi extrémsportos, graffes és hip-hop támogató is. Nincs állandó tagság, a kör folyamatosan bővül és reményeink szerint idővel egyre szélesebb tábor lesz az AM label tagjaiból.

Mik a jövőbeli tervek az AcélMűvekkel? Lemez, tape, koncert?

Juró: Az AcélMűvekkel a következő project talán egy mixtape lesz vagy egy újabb válogatás…de a legfontosabb az lenne, hogy minőségi bulikat tudjunk csinálni, ahol a helyi erők megmutathatnák magukat és minden helyi és környéki srác és lány aki érzi a hip-hop-ot rendszeres, az ízlésének megfelelő szórakozást kapjon 🙂

EMZ!: Ami az AM-et érinti tervben van egy 2013-as válogatás lemez.

Dwoja: Az AM tekintetében épp a második válogatáslemezen dolgozunk. Mindenki keményen dolgozik az új dalán, amit a lemezre szán, aztán jön a minőségszempontú válogatás, végül összeáll a lemez és bekerülhet a lejátszókba. Tőlem is egy nagyon kemény hangvételű dalt várhattok a lemezre, ami, ha átmegy a rostán, akkor úgy érzem, sokak lejátszóját kipörgésgátlóval való ellátásra fogja kényszeríteni (nevet). Ez a legközelebbi AM-terv, ennél kicsit távolabbiak pedig az AM-partik megvalósításai, az AM-esek szerepeltetése.

Szólóban mire számíthatunk Tőletek mostanság?

Juró: Most, hogy elkészültünk Az Ultimate Chawoke bemutatkozó lemezével és a második klipünkkel az a terv, hogy az UC pihen kicsit. Csak fellépéseket vállalunk, de új dalok egyelőre nem. A szóló dolgaim meg olyanok, hogy nem tervezek semmit, és a semmiből hirtelen jön egy új dal 🙂 Ami viszont fix, hogy Hykával karöltve fog landolni egy kislemezünk nem is olyan sokára!!

EMZ!: Nos nyáron ugyebár B13 album… Előtte azért lesznek meglepik, mint például: EMZ! km. CsiCsó vagy egy új klip a lemezről!

Dwoja:  Szólóban tele vagyok tervekkel. Nemsokára hallhattok egy Gondtalan az agyvelő remixet, amit a Lacibend készített és valami hihetetlen durva elektronikus újragondolása lett a dalomnak. Én már hallottam, kőkemény bulizene lett, a legvadabb elektronikus ágazatok kedvelőinek különösen tetszeni fog szerintem. Emellett ugye jön majd az AM-lemezre készített új dalom, ami egy tartalmas, mély üzenetű társadalomkritikus témájú dal lesz és úgy érzem kicsit új lesz a tőlem eddig megszokottaktól. Illetve a régi gimis zenekarom is újra életre kel Nem Fogyasztó Vendégek néven, komolyabb hangszereléssel, új felvételekkel és újabb felállással. A háttérben már jó ideje ennek a megvalósításán dolgozunk, de többet nem árulnék el róla most, maradjon titok a mikor és a hogyan egyelőre. A közeli terveim között pedig újabb és profibb képminőségű Dwoja-klipek készítése szerepel, több is, amiknek az előkészületei már nagyban zajlanak és remélhetőleg pár hónapon belül már láthatjátok majd Ti is. És persze új dalok is készülnek folyamatosan, szóval az év második felében rengeteg új Dwoja cuccra lehet számítani, dalokra, klipekre, közreműködésekre, új felállású dolgokra és remélhetőleg sok fellépésre is.

Köszönjük srácok a kis beszámolót és sok sikert kívánunk mind szólóban, mind az AM keretében!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s