Tyga – Hotel California[Album-Kritika]

Posted: április 9, 2013 in Albumok, Uncategorized
Címke: , , , , , , , , , , , , , , ,

tyga-hotel-california

T-Raw tavalyi albumát vitték, mint a cukrot, ugyanis világszerte több, mint 3,5 millió példányt adtak el belőle. A Carless World címre hallgató lemez egy eléggé összeszedett, slágereket és igazi rapnótákat tartalmazó album volt. Tyga ezen felbuzdulva idén bepróbálkozik ismét egy lemez kiadásával. A HotelCalifornia névre keresztelt korongról először a Dope című track jött ki Rozay közreműködésével, amihez természetesen klip is készült. Ez így összhangban nagyon ütős darab lett. Majd jött két selejtes track (Molly, FuckForTheRoad) és pár napja a legnagyobb ágyút durrantotta el Tyga. Szóval nagyon vegyes érzéseim voltak a lemez megjelenése előtt. Sajnos valami azt súgta, hogy ez az album messze nem lesz olyan jó, mint a tavalyi. Lássuk, hogy igazam lett-e:

Az első szám egyből egy collab. A 500 Degrees című számban nem más, mint T-Raw főnöke, Lil Wayne segít be. A track producere Ryan Runt volt és egy tipikus Tyga beatet rittyentett. A nyitó szám nagyon jól sikerült, annak ellenére, hogy nagyon hasonló a tavalyi Faded-hez, ami szupersláger lett. De miért is térnének el a jól bevált recepttől. Weezy is jót tol a számban, szóval mesés kezdés 🙂

Második helyen érkezik a már korábban említett single, a Dope. A trackben közreműködik Rick Ross egy tőle szokatlanul jó verzével. A track producere FKi volt, aki nagyon fain alapot készített. A track nagyon laza, de egyben hihetetlen jó rímeket tartalmaz. Nagyon bejövős már első hallgatásra annak ellenére, hogy nem egy tipikus kislemeznek való számról beszélünk. A hozzá készült klip pedig az év egyik legjobb videója!

A soron következő szám a Get Loose címet viseli. A track alapját Ron Sizzle készítette és a szokásos “tygás” zene lett. De ez, mint tudjuk, T-Rawnak nagyon jól áll. A flow pedig most még jobb is, mint általában. A lemez egyik legkiemelkedőbb száma. Egyszerű alap, egyszerű refrén, egyszerű szöveg, de az összhatás valahogy nagyon a helyén van.

A negyedik track a Diss Song címre lett keresztelve, de ami nagyon meglepő, hogy az alapja egyáltalán nem hozható össze a címmel. A cucc producere Sap volt, aki a The Pioneer Crew vezetője. Itt Tyga nagyon összhangban van a tőle szokatlan alappal. De igaz, ami igaz: három eléggé hasonló szám után kellett egy ilyen full eltérő track is a lemezre, ami mellesleg a zsenialitás határát súrolja.

Ezt követi a Hit ‘Em Up című szerzemény, ami egy váratlan fordulatot vett! Ugye Tyga pár napja kiadta a számot 2Pac és Jadakiss segítségekkel, de a lemezre lerövidítették a számot és már csak Jada hallható benne, ami nagy kár… Nyilván szerzői (jog)díjproblémák állhatnak a kiollózott 2Pac döntés mögött okként. A zenét DJ Mustrad szerezte, ami eléggé sablonos lett. Igazából így 2Pac nélkül sajnos csak egy a sok közül kategória…

A hatodik helyen a Molly című szám érkezik, amit már majdnem két hónapja ismerünk. A számban közreműködik Mally Mall és Wiz Khalifa, a beaten pedig DezDynamic. A szám egy óriási banger, amihez már a klip is elkészült. Az amerikai szaksajtó nagyon leszólta a számot. Tény, hogy a beat nem valami változatos és ez is sablonos, de Khalifa annyira feldobja a számot, hogy nem lehet nem szeretni.

Ez után jön a második kislemez, a Chris Brown-nal megspékelt For The Road. Amennyire nagy slágernek lett elkönyvelve, nálam ez annyira nem jön be. A beaten Lil C, de ez se menti meg a számot, ugyanis egy nagyon tipikus és sablonos szám lett ez… Nagyon el akarják érni a srácok, hogy még egy Deuces című számot készítsenek, de ez ebben az esetben nem sikerült. Kellemes a szám, de eszméletlenül sablonos és unalmas szerintem.

Majd érkezik a Show You című szám, ami rendesen meglepett. Azt hittem, hogy Tyga kapott egy MikeWiLL alapot és egy Future refrént, de a frászt! Nagyon furi szám lett. Ez azt hiszem az egyetlen olyan szám, ami abból a szempontból tetszik, hogy Future kimozdult kicsit a banger-refrének világából és az instrumentálisabb alap felé látogatott. Abból a szempontból viszont nem annyira jön be, hogy T-Raw nem hozta ki a maximumot ebből a fantasztikus alapból, amit Detail írt, bár el tudom képzelni, hogy szándékosan fogta vissza magát ebben a trackben. És ha így van, akkor érthető és szíve joga végül is.

Az It Neva Rains című számot a Cool&Dre páros jegyzi egy tipikus sampleres beattel, ami a régebbi old-school californiai partokon játszódó rapszámokat idézi. A számban feltűnik The Game is. Összességében rapileg nagyon király szám lett, viszont a refrén elképesztően idegesítő, ami így az egész szám rovására megy nálam.

Tizedikként egy újabb Khalifa collab jön, ami a M.O.E. címet viseli. A producere a számnak ismét FKi volt, aki egy teljesen eltérő beatet rakott a srácok alá a Dope-hoz képest. Szerintem ennek a számnak kellett volna lenni a második kislemeznek a ForTheRoad helyett. Stílusát tekintve nagyon hasonló, de valahogy mégse. Itt sajnos Khalifa flowja kicsit gyenge, de összességében slágergyanús a szám, ami a lemez esetében elég egyedi eset.

A következő szám a mai lemezeknek az elmaradhatatlan kelléke, azaz a 2 Chainz collab. A Hijack című szám alapját Dupri jegyzi, a Leag Of Starz-ból. Banger beat, elsöprő Tyga rap. Elsőre ezek a gondolatok tűntek fel a fejemben. A két nyakláncos úriemberrel, azaz 2 Chainzzel kapcsolatban később gondoltam meg magam. Ő is nagyot tol a számban, csak az ő része többszöri emésztés után üti be a fülekbe a K.O.-t. Témáját tekintve semmi extra ugyan. A refrén is elég szimpla. De egybevetve mindent eléggé jó szám lett ez is.

Ismét egy Dupri beat, de most Tyga szólóban, a szám pedig a Get Rich címmel lett ellátva. A track egy modern west-coast alapra íródott, kicsit Tyga-stylera formázva. A beat nagyon adja az ívet, sajna Tyga a refrénen kívül nem alkot maradandót, de az alap miatt az egyik legkiemelkedőbb szám az albumról.

A sort az Enemies című szám folytatja. A szám ismét egy Sap alapot kapott. Ez az a szám, ami megmutatja, hogy Tyganak igenis kimagasló a rapelési technikája, amit sajnos nem minden számában csillogtat meg. Itt, ellenben az előző számmal, a refrén lett valamivel gyengébb, bár a szám teljesen eltérő. Nekem nagyon bejön, főleg a vokálnak köszönhetően!

A Drive Fast, Live Young című track az, ami elhozza nekem a Deuces szintet, ha már mindenképpen ezt nézzük. David D.A. és Jess Jackson a beaten és Tyga pedig ismét a lassabb oldalát mutatja meg. A szám kimagasló az eddigi lassabb szerzemények közül. Bár a beat kicsit sablonos, ez most kicsit jól is esik. Nagyon jó szerzemény!

Majd jön egy újabb west-coast nóta, ami a Palm Trees címet kapta.  A szám producere a The Olympics csapata volt. Egy jobb töltelékszámnak megy el a cucc nagyjából. Elég jó alapzene, egész elfogadható teljesítmény Tygától, de semmi több. A lemez legszürkébb pontja.

A tizenhatodik szerzemény a Dad’s Letter, aminek Jess Jackson jegyzi az alapját. Egy erős közepes a szám. Nem kimagasló, de azért valamelyest kiemelkedik. Nem tudom eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem. De ismét a refrénben a vokál menti meg a számot, nameg a baba alap!

A lemez utolsó száma egyben az egyik legjobb száma is! A Switch Lanes című trackben összeállt egy rapduett erejére The Game és T-Raw. A szám egyébként egy tape-en szerepelt, de szerintem megérdemli a “lemezesítést”! Nagy click-clack lett a track, de ez valahogy annyira Tyga, hogy az leírhatatlan. Ez a szám felteszi az i-re a pontot! Óriási!!! A hozzá készített klip pedig szintén zseniális!

Összességében Tyga hozta a szintet, amit elvártunk tőle. Nagyon jól felépített lett a lemez, DE a nagy hibája, hogy hiányoznak róla az olyan slágerek, mint mondjuk a FarAway vagy éppen az I’mGone, amikkel úgymond “el lehet adni” egy albumot. Bár nyilván most nem egy újabb slágernek kikiáltott albumot szeretett volna összehozni, meg hát ez jött most ki a csövön, na! Igazi rapalbum, mellőzve a tőle talán már-már elvárt sláger jelzőre hajazó dalokat. Végső soron Tyga azt hozta, amihez ért. Igazából van egy alapszintje a lemeznek, amit 2-3 szám halad túl és 1-2 múlja alul. Szóval nevezhetjük egy jó albumnak a Hotel Californiát.

TOP3 szám: 1) Switch Lanes    2)Get Rich/Diss Song    3)Dope

A lemez a HipHop News Hungary szerint: 8/10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s