Exclusive interjú: 2012 legjobb hazai kliprendezője: HORVÁTH CSABA

Posted: január 5, 2013 in Interjú, Uncategorized
Címkék: , , , , , , , ,

1.

Ha azt mondom, hogy vegyük 2012-ből DENIZ és Mr. Busta legjobb klipjeit, akkor egyértelműen egy emberre mutat az összes. Ő nem más, mint Horváth Csaba, aki szerkesztőségünk szerint kiérdemelte a „2012 legjobb hazai rendezője” címet. Klipjei egytől egyig hihetetlenül hatásosak és eredetiek. De ami a legfontosabb: a képi megjelenítése óriásit fejlődött. Ha megnézzük mondjuk a lassan két éves ’Ha fájni kell fájjon’-t és az őszi ’Egyetlent’, akkor azt hinnénk, hogy nem ugyanarról a filmesről beszélünk. Ez óriási szorgalomra utal a továbbképzés terén. Ez egyébként az interjúból kis is fog derülni. Az éven több, mint 3 millióan látták klipjeit. Ez a szám mindent elmond szerintem. Nem is húznám tovább, hanem csapjunk bele a lecsóba!

Először is üdvözlök mindenkit, és köszönöm a felkérést az interjúra.

Melyik videódra vagy a legbüszkébb eddig?

Természetesen a Mr. Busta – Híradó, és a Deniz – Egyetlen klipre!

-Melyik forgatás/klip volt eddig a legnagyobb kihívás számodra és miért?

A Busta Híradó klip. Elég frissek még az élmények, és el kell mondjam hatalmas kihívás volt. Mikor kitaláltam a történetet tudtam, hogy nagy fába vágjuk a fejszénket, és nem lesz könnyű megvalósítani. 7 napot forgattunk 8 helyszínen közel 55 órányit, és ami nehezítette a dolgunkat az a rettentő hideg, ugyanis a forgatás 90%-át mínuszokba pörgettük. Volt hogy vasárnap hajnali egykor fejeztük be, és a nap végén már a rec. gombot se tudtam benyomni annyira át volt fagyva a kezem.

Rengeteg előkészület, telefonálgatás, egyeztetés, bérlések, felszerelések össze szedése, szereplők válogatása, az hogy mindenki ráérjen egyszerre nem volt könnyű össze hozni…..

Sokat utaztunk is, a sziklás rész a végén majdnem 200 kilométerre van tőlünk, és vicces belegondolni hogy 20 másodpercért a klipbe leutaztunk oda egy egész napot forgatni.

Amit még el hozzátennék, hogy büszke vagyok az összes szereplőre a klipbe, ugyanis a baráti társaságomról van szó, akik nagy része először állt kamera előtt mint szereplő, ennek ellenére hihetetlen ügyesek voltak! Ha minden jól megy kijön majd egy bakis videó is, mert rengeteg vicces elrontott jelenet gyűlt össze. 🙂

– Akiknek eddig klipet rendeztél, azoknak az előadóknak a dalait is szereted? Esetleg barátság vagy a szakmai kapcsolaton túl egyéb szál is köt az előadókhoz?

Természetesen igen! Én is magyar hip-hop zenét hallgatok, Denizt pl. már nagyon régóta, és büszke vagyok rá hogy ilyen előadóknak forgathatok.

– Mit szólsz Deniz 2012-es évéhez, a berobbanásához?

Nagyon örülök neki, hiszen az egyik kedvenc előadómról van szó, és jó érzéssel tölt el hogy kicsit én is hozzá járulhatok a sikeréhez 🙂

2.

– Tanultad a filmezést? Vagy magadtól kezdted el ezt a szakmát?

Nem! Végzettségem szerint szobafestő mázoló tapétázóból lett számítógéprendszer programozó vagyok. Mindent az interneten, és könyvekből tanultam ahogy most is teszem. Nincs végzettségem róla, számomra jelenleg hobbi, de természetesen szeretnék “egyszer” majd ebből élni… (ha úgy alakul)

3

– Ha nem klipet rendezel épp, mivel töltöd az idődet?

Tanulok/Dolgozom. Szeretnék folyamatosan fejlődni, mivel van még mit tanulnom. Rengeteg tutorialt nézegetek, és havonta veszek egy könyvet az adott témával kapcsolatba ami épp érdekel. Most pl. a 3d studio maxot olvasgatom, mert az eddig eléggé alapszinten ment, és szeretnék bonyolultabb animációkat is belevinni majd a klipekbe, nem csak sima 3d texteket. Nagyon érdekelnek a vizuális effektek / trükkök, és azok megvalósítása.

– Milyen terveid vannak 2013-ban? Klipek? Film? Egyéb?

Természetesen pörög a klipezés tovább, de életem álma hogy egyszer egy egész estés filmet én rendezzek 🙂  (talán egyszer összejön)

Hozzá tenném, hogy legjobban a rendezés érdekel, és a speckós effektek elkészítése. A vágást kevésbé szeretem és a fényelést  🙂

– Mi a nagy álmod a filmes területen belül? Mit szeretnél elérni?

Erre az előző kérdésben választ is adtam. Egy egész estét film rendezése 🙂 Tudom, hogy ehhez még rengeteget kell fejlődnöm, és szakmai tapasztalatokat szereznem, de hát kinek nincsenek álmai…

– Előreláthatólag milyen előadóknak fogsz idén segíteni klip formájában?

Mr. Busta, Deniz az alap. Tervbe van a Barbárfivérekkel is, és a napokban keresett meg Diaz is aki a DSP-vel csinál közös számot, és örülnének ha én forgatnák nekik hozzá. Ja és majdnem kifelejtettem a BMB nevű formációt is, ők közeli barátaim, egy városban lakunk, így nekik is alap hogy pörgetek.

– A klipeknél Te találod ki az ötleteket, a helyszíneket, a cselekményt vagy az imidzset, vagy az előadó mondja meg Neked, hogy mit szeretne és Te azt teljesíted, vagy egy közös ötletbörze szüleménye egy-egy klip alapja?

Általában közösen találjuk ki. Én nyitott vagyok mindenre ha valakinek van valami jó ötlete. Összedobjuk amink van aztán abból csinálunk valamit.

Azt tudni kell, hogy én rengeteg mindent a forgatáson szoktam kitalálni, ott jönnek az igazán jó ötletek, mikor az ember vizuálisan látja a cselekményt mondjuk egy sztorinál. Mindent fejben szoktam összerakni. Egyszer volt, hogy írtam egy oldalnyi ötletet ami eszembe jutott az egyik BMB kliphez, aztán a papír szépen otthon maradt 🙂 Így ott is a helyszínen találtam ki mindent, azóta is így van.

-Van-e esetleg olyan videoklipes itthon vagy külföldön, akinek a munkásságát figyelemmel követed?

Virág Peti munkáit nagyon szeretem! Eszméletlen ügyes a srác, remélem egyszer lesz közös munkánk. Emellett akire érdemes odafigyelni az a Schilling Rolika alias Almost Already, ő is nagyon ügyes, nem rég kezdte de nagyon fejlődik. Aztán ugye még sorolhatnám Los Tiki Pictures, Pixel Film stb…. Külföldön a német rap klipeket csípem nagyon, ott mostanában nagyon rámentek a durván sztoris akciós cuccokra.

-Ki lenne az a hazai és külföldi előadó, akinek szivesen rendeznél videót? Miért pont ők?

Hát ezt nehéz lenne felsorolni hiszen rengeteg mindenkinek. Egyet azért kiemelnék a Ganxsta Zolee. Neki azért mert az ő zenéjén nőttem fel, és rengeteg kellemes pillanatot okozott. 🙂

És annyit még hozzá tennék, hogy 2013-tól a munkáim Cybertronic Media néven lesznek ismertek, hamarosan jön a weboldal is ahol minden friss infót megtalálhattok a munkásságunkról.

Köszönjük a lehetőséget Csaba! További sok sikeres és kiváló klipet 2013-ra!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s